Gastvrijheid zorgt voor een optimale beleving bij je gasten!

Vriendelijke bediening, lekker eten, ruime tafels en korte wachttijden, dat is waar gasten van houden in de horeca. Iemand die zich gastvrij ontvangen voelt, komt zeker weer terug in je restaurant. Gastvrijheid is dus van essentieel belang.

SHO_088_600px

Elke medewerker moet volledig gefocust zijn op de gasten. Dit start zodra je gasten binnenkomen. Een goede uitstraling en oogcontact met je gast maken, is belangrijk. Goede gastvrijheid straalt energie uit bij je medewerkers. Als je personeel het oprecht leuk vindt om aan het werk te zijn, zie je dat meteen! Door je gast te lezen, kun je proberen in te schatten wat je gast wil. Met wie komt je gast binnen, is het zakelijk, kun je zien wat zijn/haar gemoedstoestand is?

Bepaal je hoe je je gasten wilt verwelkomen. “Goedemiddag” of “goedenavond” is vrij standaard, je kunt het leuk maken door je gasten wat extra aandacht te geven met een persoonlijk praatje. “Welkom bij ons restaurant, leuk dat u er bent!”, “Wilt u binnen of buiten zitten?”, “Is uw gezelschap compleet?”, “Wilt u lekker uitgebreid dineren?”, ”Hoeveel tijd heeft u precies?” Je laat je gast spreken door open vragen te stellen en een korte wensencheck te doen. Met deze korte check kun je achterhalen waar je gasten voor komen, hoeveel tijd ze hebben en welke dringende wensen ze hebben, zodat je daar rekening mee kunt houden, denk ook aan allergieën en dieetwensen.

Je gasten laten zich graag adviseren en gaan er vanuit dat je medewerkers weten wat de echte aanraders en specialiteiten van het restaurant zijn. Het is van groot belang om je medewerkers goed in te werken en te leren inventariseren wat gasten lekker vinden en vervolgens een suggestie te doen. Met de juiste productkennis kan je een gast snel voorzien van een bijpassende wijn. Als je medewerkers dan ook nog beeldend kunnen vertellen over het gerecht en/of de drank, en zij raken daarbij de smaak aan, dan zal het water bij je gasten in de mond lopen.

“Hoe heeft u het ervaren vanavond?” Wees niet bang voor kritiek, je zult met deze open vraag een eerlijker antwoord krijgen dan dat je vraagt of alles naar wens is geweest. Zie alles als positieve feedback, negatieve punten zijn daarbij ook waardevol, dit zijn juist kansen om verbeteringen aan te brengen, bedank je gasten daarvoor.

Je gasten zullen zich welkom voelen in een restaurant met warme uitstraling, een ongedwongen sfeer, een hoge kwaliteit, goede service, maar vooral klantvriendelijke bediening door je gastvrije medewerkers. Als de beleving in je restaurant hoger is dan de kosten, zal je gast zich de rekening niet herinneren, maar zal juist het gevoel van die speciale beleving je gast bijblijven!

 

Wil je meer informatie over de cursus Gastvrijheid? Klik hier of bel 076-5710078.