RSS Feed

Nieuwsoverzicht

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de horecabranche? Meld je dan aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief! Hierin vind je altijd een actueel overzicht van het laatste nieuws uit de branche, wetgeving en andere wetenswaardigheden.
  • Om onze dienstverlening te verbeteren vragen wij onze deelnemers hoe zij hun cursus ervaren hebben. Alle cursisten die de cursusevaluatie enquête invullen maken daarmee kans op een bioscoopbon t.w.v. €20.
  • Het afgelopen jaar liepen 458 duizend werknemers lichamelijke of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. In de horeca vonden in 2013 de meeste arbeidsongevallen plaats, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en TNO. Ruim 12% van de medewerkers in de horeca-branche was slachtoffer van een ongeval.
  • De nieuwe regelgeving op het gebied van allergenen gaat op 13 december in, maar veel horecaondernemers zijn hier nog lang niet klaar voor. Door het gratis beschikbaar stellen van allergenen-iconen hoopt Stichting Horeca Onderwijs op een uniforme implementatie van de allergenenwetgeving. Met de gratis iconen en een gratis administratieve tool proberen wij ondernemers een helpende hand te bieden, zodat zij het overzichtelijk en herkenbaar kunnen maken voor consumenten.
  • Vanaf 7 juli start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met een pilot waarbij de inspectieresultaten van ongeveer 2000 lunchrooms openbaar worden gemaakt. De resultaten zijn in te zien op de NVWA-website en via een speciaal hiervoor ontwikkelde app.
  • Alle cursisten maken bij het invullen van de enquête kans op één van de bioscoopbonnen die we iedere 2 maanden weggeven.
  • Het kabinet komt met stevige en ingrijpende maatregelen om de risico's in de vleesketen aan te pakken. Door een gedragscode en aansprakelijkheid moeten bedrijven meer eigen verantwoordelijkheid nemen en er komt een omvangrijke aanpak om fraudeurs op te sporen.
  • Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert nog het hele jaar op misstanden in de horeca, zo meldt zij op haar website. Ook in de detailhandel en land- en tuinbouw worden gerichte controles uitgevoerd. Met name bedrijven die eerder in de fout gingen kunnen een bezoek verwachten.
  • De directeur-generaal van de Voedsel- en Warenautoriteit, Harry Paul, vindt het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector verontrustend. Hij uitte zijn zorgen onlangs in het Financieel Dagblad.
  • 27-01-2014 Allergenenwetgeving
    Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011 van voedselinformatie gepubliceerd. Uiterlijk per productiedatum 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen.
  • Per april 2014 is de cursus "EHBO aan kinderen" toegevoegd aan het cursusaanbod van SHO. De cursus behandelt de onderwerpen van de Eerste Hulp aan kinderen van het Oranje Kruis. Voor het volgen van deze cursus is geen voorkennis van Eerste Hulp noodzakelijk.
  • Vanaf maart 2014 is de nieuwe cursus "Risico Inventarisatie & Evaluatie" toegevoegd aan het cursusaanbod van SHO. In de RI&E worden alle risico’s van een bedrijf of organisatie in kaart gebracht die de veiligheid, gezondheid of het welzijn van hun medewerkers bedreigen. De cursus gaat in op alle aspecten van de noodzaak, het opstellen en het werken met de RI&E.
  • De huidige leeftijdstickers moeten vervangen worden vóór 1 januari 2014.
  • Per september 2013 is de nieuwe "Basiscursus Preventiemedewerker" toegevoegd aan het cursusaanbod van SHO. De Preventiemedewerker kan de werkgever bijstaan bij de vorm en inhoud van goede arbeidsomstandigheden binnen een organisatie. De Basiscursus Preventiemedewerker geeft de cursist de noodzakelijke basiskennis om zijn of haar taak uit te voeren.
  • Het komt echt voor, dat een restaurant per direct gesloten wordt! Veel ondernemers denken dat het wel goed zit met de Hygiëne maar bij een controle van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, blijkt dat vaak tegen te vallen.
  • In Misset 17, augustus 2013 is SHO docent Max van den Akker aan het woord. Hij geeft aan veel gemeentes streng controleren of regels met betrekking tot Sociale Hygiëne en HACCP, nageleefd worden in de horeca.
  • In juli is er een persbericht van SHO door diverse media opgepikt. SHO beschreef daarin de resultaten van hun onderzoek: Horeca en de crisis. Misset voelde onze adjunct directeur, Brenda van Dranen, aan de tand over één aspect uit het onderzoek. Zij wilde meer weten over het dat er minder opgeleid wordt in de horecabranche.
  • In de horeca is een duidelijke toename zichtbaar in het aantal goedkopere, maar minder ervaren en laagopgeleide flexwerkers. De investeringen in het opleiden van het personeel laten juist een dalende trend zien, wat leidt tot verminderde hygiëne, gastvrijheid & veiligheid. De meeste bedrijven wijzen de crisis aan als oorzaak van deze ontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek vanuit Stichting Horeca Onderwijs, op basis van navraag bij een groot aantal uiteenlopende horecagelegenheden.
  • Wist u dat, wanneer u een BHV training via SHO volgt, deze verzorgd wordt door haar “zuster stichting” Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland (SBN)? Deze stichting is de grootste opleider op het gebeid van bedrijfsveiligheidstrainingen.
  • Het NIBHV heeft een nieuwe druk uitgegeven voor het basisboek BHV, de 18e druk. Deze druk bevat een aantal redactionele wijzigingen, zie onderstaand overzicht.
  • Het einde van het cursusjaar nadert. Dit is het moment om het thema voor het nieuwe cursusjaar in gereedheid te brengen. Bij SHO zijn we druk bezig om dit te verwezenlijken.