• Home
  • Cursussen
  • Incompany
  • Locaties
  • Info
  • Klanten login
  • Contact
Bel ons 076 - 57 100 78 Direct inschrijven
Allergenendeclaratie
Home Cursussen Sociale Hygiëne, HACCP & Allergenen Allergenendeclaratie

Kies een periode

  • Maart 2019
  • Mei 2019

Kies een provincie

  • Friesland
  • Gelderland
  • Groningen
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Noord-Holland
  • Overijssel
  • Utrecht
  • Zeeland
  • Zuid-Holland
  • Informatie
  • FAQ
  • Contact
  • Inschrijven

Allergenendeclaratie Lelystad

← Terug naar cursusoverzicht

Het is voor iedere horecaondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’ te werken. Als je geen goed allergenenbeleid hebt, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument c.q. gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte en niet-verpakte producten.

Wat leer je tijdens de cursus Allergenendeclaratie

Tijdens de eendaagse cursus Allergenendeclaratie leer je hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

Onderwerpen die zoal aan bod komen, zijn:

  • Het maken van een universeel stappenplan voor de voedselbereiding vanuit het reeds aanwezige HACCP systeem
  • Het behandelen van de 14 belangrijkste allergenen die deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan als onderdeel van het HACCP beleid
  • Het borgen van het 7-stappenplan HACCP in horecabedrijven
  • Alle theorie wordt verlevendigd met filmmodellen

Bereiding

“We hebben onderling strakke afspraken gemaakt over de recepten en onze werkwijze. Wij leggen sinds de cursus exact vast welke allergene stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in ons horecabedrijf. De allergenen-informatiekaart maakt deel uit van ons voedselveiligheidsplan.”

Doelgroep Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar drank en/of voedsel wordt bereid en verkocht
Toelatingseisen Geen vooropleiding nodig. Enige kennis van de Hygiënecode HACCP is aanbevolen
Examen Aan het eind van de cursusdag krijg je een toets
Diploma/certificering SHO certificaat van deelname
Cursusduur Één dag van 10.00 tot 16.00 uur
Cursusgeld € 257,50 inclusief lesmateriaal, certificering en dagarrangement, excl. btw
Geldigheid Het is wenselijk om de cursus na een aantal jaar te herhalen om je kennis up-to-date te houden
Extra Je kunt ook kiezen voor de schriftelijke
thuiscursus Allergenen met huiswerkbegeleiding, deze kost inclusief certificering € 185,- excl. btw

Locaties en cursusdata

SHO verzorgt maandelijks op ruim 75 locaties verspreid door heel Nederland cursussen. De cursuslocaties zijn ingedeeld in verschillende regio's. Er is dus altijd een locatie voor je in de buurt. Bekijk het locatieoverzicht.

Veelgestelde vragen

Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of voedselintolerantie. Horecaondernemingen moeten aan hun gasten schriftelijk, mondeling of digitaal informatie verstrekken betreft de aanwezigheid van de wettelijk verplichte veertien belangrijkste allergenen.
Is de cursus Allergenen een combinatiecursus met HACCP of moet ik 2 aparte cursussen volgen?
Het is wettelijk verplicht om in je bedrijf volgens de regels van de Allergenenwetgeving en de Hygiënecode HACCP te werken. Voldoe je hier niet aan, ben je mogelijk niet verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. De cursus Allergenen en de cursus HACCP zijn apart van elkaar te volgen. Je kunt ook kiezen voor een combinatietraining waar je in 1 dag zowel kennis van de HACCP wetgeving opdoet als van de Allergenenwetgeving.
Is de Allergenen iconenset vrij en gratis te gebruiken?
Ja, Stichting Horeca Onderwijs stelt als extra service een gratis allergenen iconenset ® beschikbaar. Dit om je te ondersteunen bij de uniforme implementatie van de allergenenwetgeving.
Is het verplicht een cursus betreft allergenen te volgen?
Deze cursus is niet verplicht maar voor iedere horecaondernemer is het wél wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde allergenendeclaratie te werken. De aansprakelijkheid voedselintolerantie/allergie ligt bij de horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.
Waar kan ik meer over de allergenenwetgeving vinden?
Je kunt deze informatie vinden op onze allergenenwebsite.
Hoeveel uren moet je aan een thuisstudie besteden?
Dit is per persoon verschillend. Je kunt in je eigen tijd en tempo studeren.
Is het mogelijk om tijdens de schriftelijke thuisstudie Allergenen het huiswerk digitaal te versturen?
Ja, het is mogelijk om huiswerk digitaal te versturen.

Heb je nog vragen of specifieke wensen? Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

  • 076 - 57 100 78
  • info@sho-horeca.nl
  • start een chat

Nieuws

  • 20/11/2018 - Nieuw: Cursus Horecaportier met SVH examendag
  • 08/11/2018 - Stichting Horeca Onderwijs (SHO) viert haar 35-jarig jubileum
  • 01/02/2018 - Carolien Tollenaar algemeen directeur van SHO

Bekijk alle berichten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief.

Facebook LinkedIn Twitter

© 2019 - Marktleider in Horeca opleidingen & BHV-cursussen Algemene voorwaarden Privacy Contact

logos

Ontwerp & ontwikkeling door NoBears

  • Home
  • Cursussen
  • Incompany
  • Locaties
  • Info
  • Klanten login
  • Contact
Bel ons 076 - 57 100 78