• Home
  • Cursussen
  • Incompany
  • Locaties
  • Info
  • Klanten login
  • Contact
Bel ons 076 - 57 100 78 Direct inschrijven
Allergenendeclaratie
Home Cursussen Sociale Hygiëne, HACCP & Allergenen Allergenendeclaratie

Kies een periode

  • Mei 2021
  • Augustus 2021
  • November 2021

Kies een provincie

  • Friesland
  • Gelderland
  • Groningen
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Noord-Holland
  • Overijssel
  • Utrecht
  • Zeeland
  • Zuid-Holland

Kies een plaats

  • Arnhem
  • Cursusoverzicht
  • Informatie
  • FAQ
  • Contact
  • Inschrijven

Allergenendeclaratie Arnhem

← Terug naar cursusoverzicht

Mijn keuze:

Gelderlandx Arnhemx Mei 2021x
18 mei 2021 Arnhem (Gelderland) Inschrijven

Arnhem
Gelderland

18 mei 2021
Inschrijven

Cursusinformatie

Het is voor iedere horecaondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, moeten informatie verstrekken aan de consument c.q. de gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte producten en in niet-verpakte producten. Als je geen goed allergenenbeleid voert, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Wat leer je tijdens de cursus Allergenendeclaratie

Tijdens de ééndaagse cursus Allergenendeclaratie leer je hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

Onderwerpen die tijdens de cursus Allergenendeclaratie aan bod komen, zijn:

  • Allergenendeclaratie en wetgeving
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Koppeling aan de Hygiënecode
  • Voedselveiligheidsplan
  • Productspecificaties
  • Receptuurbeheer  
  • Allergenenspecificatiebladen
  • 10-stappenplan voor allergenenbeheer
  • Informatievoorziening allergenen aan gasten
  • Allergeneninformatiekaart 

Recepturen vastleggen

“We hebben onderling strakke afspraken gemaakt over de recepten en over onze werkwijze. Sinds de gevolgde training leggen we precies vast welke allergene stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in ons horecabedrijf. De allergeneninformatiekaart maakt deel uit van ons voedselveiligheidsplan.”

Doelgroep Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar drank en/of voedsel wordt bereid en verkocht
Toelatingseisen Geen vooropleiding nodig. Enige kennis van de Hygiënecode HACCP is aanbevolen
Examen Aan het einde van de lesdag wordt een schriftelijke toets afgenomen
Diploma/certificering SHO Certificaat Allergenen
Cursusduur Eén lesdag van 10.00 uur tot 16.00 uur
Cursusgeld € 257,50 inclusief lesmateriaal, certificering en dagarrangement, exclusief btw
Geldigheid Het is wenselijk om de cursus na een aantal jaar te herhalen om je kennis up-to-date te houden
Extra Je kunt ook kiezen voor de E-Learning Allergenen of de schriftelijke
thuisstudie Allergenen met huiswerkbegeleiding.

Locaties en cursusdata

SHO verzorgt maandelijks op ruim 50 locaties verspreid door heel Nederland cursussen. De cursuslocaties zijn ingedeeld in verschillende regio's. Er is dus altijd een locatie voor je in de buurt. Bekijk het locatieoverzicht.

Veelgestelde vragen

Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of voedselintolerantie. Horecaondernemingen moeten aan hun gasten schriftelijk, mondeling of digitaal informatie verstrekken betreft de aanwezigheid van de wettelijk verplichte veertien belangrijkste allergenen.
Is de cursus Allergenen een combinatiecursus met HACCP of moet ik 2 aparte cursussen volgen?
Het is wettelijk verplicht om in je bedrijf volgens de regels van de Allergenenwetgeving en de Hygiënecode HACCP te werken. Voldoe je hier niet aan, ben je mogelijk niet verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. De cursus Allergenen en de cursus HACCP zijn apart van elkaar te volgen. Je kunt ook kiezen voor een combinatietraining waar je in 1 dag zowel kennis van de HACCP wetgeving opdoet als van de Allergenenwetgeving.
Is de Allergenen iconenset vrij en gratis te gebruiken?
Ja, Stichting Horeca Onderwijs stelt als extra service een gratis allergenen iconenset ® beschikbaar. Dit om je te ondersteunen bij de uniforme implementatie van de allergenenwetgeving.
Is het verplicht een cursus betreft allergenen te volgen?
Deze cursus is niet verplicht maar voor iedere horecaondernemer is het wél wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde allergenendeclaratie te werken. De aansprakelijkheid voedselintolerantie/allergie ligt bij de horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.
Waar kan ik meer over de allergenenwetgeving vinden?
Je kunt deze informatie vinden op onze allergenenwebsite.
Hoeveel uren moet je aan een thuisstudie besteden?
Dit is per persoon verschillend. Je kunt in je eigen tijd en tempo studeren.
Is het mogelijk om tijdens de schriftelijke thuisstudie Allergenen het huiswerk digitaal te versturen?
Ja, het is mogelijk om huiswerk digitaal te versturen.

Heb je nog vragen of specifieke wensen? Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

  • 076 - 57 100 78
  • info@sho-horeca.nl
  • start een chat

Nieuws

  • 04/03/2021 - Open brief van de docent: Personeelstekort
  • 04/05/2020 - Vervolg op #StayHomeHospitalityAcademy. Geef jouw horecacarrière een extra boost!
  • 15/03/2020 - Update: Maatregelen coronavirus / Coronavirus precautions per 23 maart 2020

Bekijk alle berichten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief.

Facebook LinkedIn Twitter

© 2021 - Marktleider in Horeca opleidingen & BHV-cursussen Algemene voorwaarden Privacy Contact

logos

Ontwerp & ontwikkeling door NoBears

  • Home
  • Cursussen
  • Incompany
  • Locaties
  • Info
  • Klanten login
  • Contact
Bel ons 076 - 57 100 78