Spoedcursus Allergenendeclaratie in de praktijk

Steeds meer gasten kampen met een voedselallergie. Per 13 december 2014 is het (per EU-Verordening Nr. 1169/2011) voor iedere Horecaondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’ te werken.

LET OP: De aansprakelijkheid voedselintolerantie/allergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de Horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Algemene informatie
Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument cq. gast over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten. Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen opwekken. Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet-voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten.

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.

De allergenen-informatiekaart moet deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan. Medewerkers moeten de allergeneninformatie te allen tijde kunnen raadplegen, zodat de controlerende overheidsinstantie de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) de juistheid hiervan kan controleren. Heb je dit niet goed geregeld dan kun je aansprakelijk worden gesteld! Voorkom problemen en schrijf je vandaag nog in voor de Spoedcursus Allergenendeclaratie in de Praktijk!

Voor wie?
De Allergenenwetgeving geldt van slager tot bakker, van cateraar tot restaurant, van cafetaria tot croissanterie, van shoarmazaak tot voetbalvereniging, van zorginstelling tot buurthuis. Kortom, voor iedereen die werkzaam is in bedrijven, Horeca, zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar drank en/of voedsel wordt bereid en verkocht.

Toelatingseisen
Er is geen vooropleiding vereist. Kennis van de Hygiënecode HACCP is wel aanbevolen.

Inhoud
Met deze cursus leer je de volgende zaken beheersen:

  • Het maken van een universeel stappenplan voor de voedselbereiding vanuit het reeds aanwezige HACCP systeem. Deze stappen zullen in 10 onderdelen vertaald worden naar een werkbare situatie voor de voedselbereiding in de Horeca.
  • Het maken van een productinformatiekaart, zodat deze direct te gebruiken is in het Horecabedrijf.
  • Behandeling van de 14 specificatiebladeren die deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan als onderdeel van het HACCP beleid.
  • Alle theoriestof zal verlevendigd worden met behulp van filmmodellen.
  • De borging van het 7-stappenplan HACCP in Horecabedrijven.

Cursusduur en lestijden
De Spoedcursus Allergenendeclaratie in de Praktijk bestaat uit één lesdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de dagcursus maak je gebruik van het dagarrangement à € 34,50. 

Cursusplaatsen en data
De cursus start om de maand in meer dan 25 cursusplaatsen door geheel Nederland. Er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Bekijk hier de cursuslocaties en de data

Schriftelijke cursus
Met de schriftelijke thuiscursus inclusief huiswerkbegeleiding kun je op elk gewenst moment beginnen en in je eigen tempo studeren.

allergenen-sticker

Certificering
Indien de cursus met voldoende resultaat wordt gevolgd, ontvang je een Certificaat van Deelname van SHO. De certificeringkosten bedragen € 25,-. Deelnemers ontvangen bovendien een sticker om aan gasten kenbaar te maken dat medewerkers gecertificeerd zijn.

Cursusgeld
Het cursusgeld voor de Spoedcursus Allergenendeclaratie bedraagt € 198,- en voor de schriftelijke thuiscursus met huiswerkbegeleiding € 160,-. Het lesgeld is inclusief lesmateriaal en exclusief dagarrangement en certificeringskosten.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Meld je hier aan voor de Schriftelijke Thuiscursus