Allergenenwetgeving

Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011  van voedselinformatie gepubliceerd. Uiterlijk per productiedatum 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen.

LET OP: De aansprakelijkheid voedselintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de Horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Praktische informatie voor ondernemers

  • Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument cq. gast over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten.
  • Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet-voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten.
  • In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. Een lijst van alle 14 allergenen vind u hieronder. Het etiketteren van kruisbesmetting is dus niet wettelijk verplicht aangezien deze allergenen niet als ingrediënt gebruikt zijn.
  • De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.
  • De allergenen-informatiekaart moet deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan. Medewerkers moeten de allergeneninformatie te allen tijde kunnen raadplegen, zodat de controlerende overheidsinstantie de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) de juistheid hiervan kan controleren. Heeft u dit niet goed geregeld dan kunt u aansprakelijk worden gesteld! Voorkom problemen en schrijf u vandaag nog in voor de Spoedcursus Allergenendeclaratie in de Praktijk!
  • De Allergenenwetgeving geldt van slager tot bakker, van cateraar tot restaurant, van cafetaria tot croissanterie, van shoarmazaak tot voetbalvereniging, van zorginstelling tot buurthuis.

Allergene stoffen
Er zijn 14 allergene stoffen :

  1. Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Pinda
  6. Soja
  7. Melk (inclusief lactose)
  8. Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
  13. Lupine
  14. Weekdieren

Overige bronnen:

NWA Allergenen
Allergenenconsultancy

INSCHRIJVING OPENSVH Leermeester +

Na een succesvolle pilot Leermeester+ is nu de cursus open voor inschrijving. De SVH Leermeester+ opleiding bereid jou voor op een nieuwe taak als Leermeester waarmee je nieuwe medewerkers aan je bedrijf kan gaan binden.