fbpx

Brandveilige feestdagen

In dit artikel wijzen wij u op de brandrisico’s die verschillende kerstversieringen met zich meebrengen. Lees hoe u hier op een veilige manier mee om kunt gaan om ongelukken en brand zoveel mogelijk te voorkomen.

Feestversiering
Nog altijd is veel feestversiering snel brandbaar, denk bijvoorbeeld aan de kerstslingers in een kerstboom. Wanneer feestversiering vlam vat, kan het gemakkelijk een kettingreactie veroorzaken. Wij raden u aan om alleen brandveilige of brandvertragende versiering te kopen. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal is wel verkrijgbaar in de reguliere handel. Wij adviseren u om in een winkel nadrukkelijk te vragen om brandvertragend versieringsmateriaal. Kijk altijd zelf op de verpakking of het product daadwerkelijk brandveilig is.

Verlichting
Lampjes zijn gezellig, maar vormen ook een risico. Gebruik daarom alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Een goed en betrouwbaar keurmerk is het KEMA-keurmerk. Controleer of de kabel niet beschadigd is en rol het snoer helemaal af om warmteontwikkeling te voorkomen. Zorg er ook voor dat niet teveel snoeren op eenzelfde stopcontact of verlengkabel worden aangesloten. Schakel de verlichting uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Kaarsen
Kaarsen worden in de decembermaand extra veel gebruikt. Zet kaarsen altijd in een stevige standaard op een vlakke ondergrond, zodat deze niet makkelijk kunnen omvallen. Gebruik geen standaards of houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Zorg ervoor dat de kaarsen niet in de buurt van gordijnen branden en buiten het bereik zijn van kinderen en huisdieren. Steek kaarsen in kerststukjes niet aan. Verlaat u de woning of het bedrijf blaas dan altijd alle kaarsen uit.

Fonduen en gourmetten
Gebruik het fondue of gourmetstel op een niet brandbare ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een ijzeren plaat. Het beste is om elektrisch te gourmetten. Gebruikt u een brander vul deze dan wanneer hij helemaal afgekoeld is en buiten het bereik staat van open vuur. Zorg bij het fonduen voor een goed passend deksel om de set mee af te kunnen dichten bij een vlam in de pan. Een branddeken en een brandblusser zijn een goed alternatief om bij de hand te hebben.

 

Bron: Brandweer

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.