fbpx

De Alcoholwet

Vandaag, 1 juli 2021, is het zover: de nieuwe Alcoholwet treedt in werking. Hiermee komt de Drank- en Horecawet te vervallen. De naamswijziging is je vast al bekend, maar wist je ook dat de inhoud van de wetgeving verandert?

Hieronder zetten we in het kort 5 belangrijke veranderingen voor je op een rijtje. Let op: dit zijn dus niét alle wetsaanpassingen die per 1 juli 2021 ingaan!

  1. De nieuwe Alcoholwet is niet alleen van toepassing op de horeca, maar op alle organisaties die alcohol schenken voor gebruik ter plaatse en op alle organisaties die alcoholhoudende dranken (zowel sterk- als zwak alcoholhoudend) verkopen voor gebruik elders.
  2. Het verbod op toegang tot een slijterij voor minderjarigen zonder begeleider van 21 jaar of ouder komt te vervallen. Het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken onder de 18 jaar blijft uiteraard van kracht.
  3. De nieuwe Alcoholwet maakt het mogelijk dat gemeenten bij verordening bepalen dat slijterijen besloten en betaalde proeverijen mogen organiseren. Gemeenten kunnen deze keuze maken, maar zijn daartoe niet verplicht. Check bij jouw gemeente of het mag en wat de aanvullende voorwaarden zijn.
  4. De wijziging in de Alcoholwet betekent dat online bestellingen van sterk alcoholhoudende dranken alleen mogen worden verkocht via een webshop die verder géén andere producten aanbiedt. Zo mogen supermarkten per 1 juli 2021 geen sterk alcoholhoudende dranken meer verkopen via de eigen, algemene website voor het thuisbezorgen van boodschappen.
  5. Met het inwerkingtreden van de nieuwe Alcoholwet zijn prijsacties met meer dan 25% korting niet langer toegestaan. Deze regel geldt alleen voor de verkoop voor gebruik elders (thuisgebruik). Prijsacties voor gebruik ter plaatse, zoals Happy Hours in de horeca, blijven wel toegestaan tenzij de gemeente dit door middel van een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nadrukkelijk verbiedt.

We willen je nogmaals benadrukken dat bovenstaande 5 punten niet de enige wettelijke veranderingen zijn!

Mocht je vragen hebben over de nieuwe Alcoholwet neem dan gerust contact met ons op. Ons docententeam kent de details van de nieuwe wetgeving en zij helpen je hier graag verder mee.

Wij wensen je in ieder geval veel succes met het implementeren van de nieuwe Alcoholwet.

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.