fbpx

Open brief van de docent: Personeelstekort

Graag nemen wij u middels deze open brief mee in de visie van onze docent René Driessen over het onderwerp personeelstekort in de horeca.

Beste horecaondernemer,

Zo snel mogelijk naar de lente en de zomer. Dat is wat iedere horecaondernemer op dit moment wil. Uit die vreselijke lockdown en snel naar een samenleving waarin weer veel mogelijk is. Lekker volle terrassen waar gasten genieten van een heerlijk hapje en drankje. Een restaurant wat ‘gewoon’ vol zit. Evenementen en bijeenkomsten die weer plaats kunnen vinden. Dat is waar we allemaal weer naar toe willen.

Om op dat moment voor al onze gasten een perfecte service te garanderen is het van het grootste belang dat iedere horecaondernemer voldoende én geschikte medewerkers heeft. Maar juist daar zal de schoen nóg meer gaan wringen dan in de afgelopen jaren!

Hoeveel medewerkers hebben inmiddels de stap gezet naar een andere branche en is verloren gegaan voor de horeca? Hoe groot is de terugloop van het aantal studenten wat zich aanmeldt bij de verschillende ROC’s en kiest voor een opleiding in de horeca? Hoe binden we de medewerkers die nog wel in de horeca werken? Hoe krijgen we die studenten met de nul-uren contracten straks weer terug in ons bedrijf?

Allemaal vragen waarop iedere horecaondernemer de komende maanden een antwoord moet zien te vinden. Mijns inziens ligt (een deel van) het antwoord op bovenstaande vragen vooral binnen het bedrijf, te beginnen bij jezelf. Het is nu alle hens aan dek om een ander personeelsbeleid te gaan voeren! Het is tijd om het personeel te binden en te boeien.

Denk nu na over de personeelsstrategie binnen het bedrijf. Bedenk nu of je de mogelijkheden en middelen hebt om je personeel op te leiden zodat je er ‘straks’ echt klaar voor bent. Het investeren in opleiding en training van je medewerkers heeft vele voordelen. Verschillende onderzoeken tonen de volgende voordelen aan:

  • Goed opgeleid personeel functioneert beter;
  • Opleiden van personeel zorgt voor een betere motivatie;
  • Opleiden van personeel zorgt voor een beter bedrijfs-imago. Hierdoor kun je jezelf onderscheiden van je concurrenten;
  • Goed opleiden zorgt voor employability; je medewerkers zijn breder inzetbaar en kunnen gemakkelijker doorstromen naar een andere functie.

Zomaar een kleine greep uit de voordelen. En ja, ik begrijp heel goed dat het voor velen nu 2 voor 12 is, maar ik hoop dat we met elkaar naar de toekomst kunnen gaan kijken. In de hoop dat we een duurzaam personeelsbeleid kunnen gaan neerzetten, zodat wij allemaal nog vele jaren mogen genieten van al het moois dat de horeca te bieden heeft.

Al vele jaren ben ik verbonden aan Stichting Horeca Onderwijs (SHO) en weet dat zij voor je klaar staan. Als grootste horecaopleider van Nederland bieden ze vele praktijkgerichte cursussen aan, zowel op basis van open inschrijving als incompany.

Samen maken we ons sterk voor de horeca.

Met gastvrije groet,

René Driessen

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.