fbpx

Allergenen

Het is voor ieder horecabedrijf wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Steeds meer mensen hebben namelijk een voedselallergie of een voedselintolerantie. Bedrijven die voedingsmiddelen, gerechten en/of dranken bereiden en verkopen, moeten hun klanten en hun gasten daarom duidelijke informatie geven over de aanwezigheid van allergene stoffen in de verpakte producten en in de niet-verpakte producten. Wanneer je geen goed allergenenbeleid voert, kun je aansprakelijk worden gesteld en ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele schade.

Wat anderen zeggen
We hebben onderling strakke afspraken gemaakt over de recepten en over onze werkwijze. Sinds de gevolgde training leggen we precies vast welke allergene stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in ons horecabedrijf. De allergeneninformatiekaart maakt deel uit van ons voedselveiligheidsplan.

Bekijk cursussen
30.000 cursisten gingen je dit jaar voor
076 57 100 78
KlantenVertellen
Beste opleider van Nederland USP's

Allergenen bij SHO

SVH erkend
Klassikaal of online
Ook mogelijk in combinatie met HACCP

Officeel erkend door:

Dit betekent leren bij SHO

  • Beste opleider van NL
  • Grootste aanbod horecacursussen
  • 35+ locaties over heel NL

Direct en gemakkelijk inschrijven

Liever persoonlijk contact?
We helpen graag

Onze medewerkers van de klantenservice helpen je graag met het kiezen van de juiste cursus. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30u en 17:00u. E-mailen kan natuurlijk ook!

076 57 100 78
Vul ons contactformulier in
Binnen 2 werkdagen een reactie
Klantenvertellen

Ervaringen van onze cursisten

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar eet- en drinkwaren worden bereid en verkocht

Toelatingseisen

Geen vooropleiding nodig

Diploma/Certificering

SHO Certificaat Allergenen

Geldigheid

Het is wenselijk om de cursus na een aantal jaar te herhalen om je kennis up-to-date te houden

Veelgestelde vragen

Is het verplicht om de cursus Allergenen te volgen?

Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om volgens de regels van de Allergenendeclaratie te werken. Steeds meer mensen hebben namelijk een voedselallergie of een voedselintolerantie. Wanneer blijkt dat je geen goed Allergenenbeleid voert, kun je als horeca-ondernemer aansprakelijk worden gesteld en ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele schade. Je kunt een hoop problemen voorkomen door de cursus Allergenen te volgen waarbij je in 1 dag alle belangrijke punten van de Allergenenwetgeving uitgelegd krijgt en je leert hoe je de allergeneninformatie moet vastleggen en moet communiceren aan je klanten en aan je gasten.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of met een voedselintolerantie. Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om hun gasten te informeren over de aanwezigheid van allergene stoffen in de producten, in de gerechten en/of in de dranken die worden aangeboden. Het gaat om 14 belangrijke allergenen die zijn vastgelegd in de Allergenenwetgeving.

Zijn er gratis middelen beschikbaar gerelateerd de aan Allergenenwetgeving?

Ja, Stichting Horeca Onderwijs stelt als extra service een gratis allergenen iconen-set ® beschikbaar. Dit om je te ondersteunen bij de implementatie van de Allergenenwetgeving. Je kunt deze vinden op https://allergenen.sho-horeca.nl/. Ook kun je op deze website je eigen allergenenkaart samen stellen.

Waarom kiezen voor E-learning of juist niet?

Wanneer je het geen probleem vindt om de theorie zelfstandig door te nemen, is E-learning wellicht iets voor jou. Daardoor ben je minder tijd afwezig van jouw werk. Neem je de theorie liever klassikaal door onder begeleiding van een deskundige docent dan kun je beter voor de mondelinge cursus kiezen.

Zijn de verschillende cursusvarianten qua inhoud gelijk?

Ja, inhoudelijk zijn de cursussen hetzelfde. Alleen de manier waarop je de lesstof tot je neemt is anders. De één vindt het prettig om klassikaal, onder begeleiding van een deskundige docent, de stof door te nemen. De ander neemt de lesstof liever in eigen tijd en eigen tempo door.

Is het mogelijk om twee cursussen tegelijk te volgen?

Ja, dat is geen probleem. Mits de mondelinge cursussen op verschillende data gepland zijn. Bij de schriftelijke cursussen is het geen probleem om tegelijkertijd meerdere cursussen te volgen.
BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.