Allergenen – Schriftelijke thuisstudie

  • Schriftelijke thuisstudie
  • 225,- excl. btw

Het is voor ieder horecabedrijf wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Steeds meer mensen hebben namelijk een voedselallergie of een voedselintolerantie. Bedrijven die voedingsmiddelen, gerechten en/of dranken bereiden en verkopen, moeten hun klanten en hun gasten daarom duidelijke informatie geven over de aanwezigheid van allergene stoffen in de verpakte producten en in de niet-verpakte producten. Wanneer je geen goed allergenenbeleid voert, kun je aansprakelijk worden gesteld en ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele schade.

Wat leer je tijdens de cursus Allergenen – Schriftelijke thuisstudie?
Thuis, in je eigen leeromgeving, bestudeer je de lesstof in je eigen tijd en in je eigen tempo. Je leert hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je producten, in je gerechten en in je dranken en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan. Je maakt per hoofdstuk de bijbehorende vragen en stuurt je antwoorden per e-mail of per post in om door een docent na te laten kijken.

Wat anderen zeggen
We hebben onderling strakke afspraken gemaakt over de recepten en over onze werkwijze. Sinds de gevolgde training leggen we precies vast welke allergene stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in ons horecabedrijf. De allergeneninformatiekaart maakt deel uit van ons voedselveiligheidsplan.

KlantenVertellen
Beste opleider van Nederland USP's

Allergenen – Schriftelijke thuisstudie bij SHO

Allergenenwetgeving
Vermelding en registratie van allergenen
Voedselveiligheidsplan, productspecificaties en receptuurbeheer
Risico’s van voedselintolerantie en voedselallergie
Koppeling aan de Hygiënecode

Officeel erkend door:

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar eet- en drinkwaren worden bereid en verkocht

Toelatingseisen

Geen vooropleiding nodig

Examen

De thuisstudie Allergenen wordt afgesloten met een schriftelijke toets die je vanuit huis kunt maken

Diploma/Certificering

SHO Certificaat Allergenen

Cursusduur

Je bestudeert de lesstof in je eigen tijd en in je eigen tempo
Wanneer je alle hoofdstukken hebt afgerond, kun je de toets maken

Cursusgeld

€ 225,00 inclusief lesmateriaal, huiswerkbegeleiding en certificering, exclusief btw

Geldigheid

Het is wenselijk om de cursus na een aantal jaar te herhalen om je kennis up-to-date te houden

Extra

Er zijn verschillende varianten van de cursus Allergenen beschikbaar. Liever niet thuis vanaf papier studeren? Kijk dan eens naar de klassikale cursus of naar de E-learning. Ook kun je kiezen voor een combitraining: Allergenen en HACCP in één

Veelgestelde vragen

Is het verplicht om de cursus Allergenen te volgen?

Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om volgens de regels van de Allergenendeclaratie te werken. Steeds meer mensen hebben namelijk een voedselallergie of een voedselintolerantie. Wanneer blijkt dat je geen goed Allergenenbeleid voert, kun je als horeca-ondernemer aansprakelijk worden gesteld en ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele schade. Je kunt een hoop problemen voorkomen door de cursus Allergenen te volgen waarbij je in 1 dag alle belangrijke punten van de Allergenenwetgeving uitgelegd krijgt en je leert hoe je de allergeneninformatie moet vastleggen en moet communiceren aan je klanten en aan je gasten.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of met een voedselintolerantie. Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om hun gasten te informeren over de aanwezigheid van allergene stoffen in de producten, in de gerechten en/of in de dranken die worden aangeboden. Het gaat om 14 belangrijke allergenen die zijn vastgelegd in de Allergenenwetgeving.

Zijn er gratis middelen beschikbaar gerelateerd de aan Allergenenwetgeving?

Ja, Stichting Horeca Onderwijs stelt als extra service een gratis allergenen iconen-set ® beschikbaar. Dit om je te ondersteunen bij de implementatie van de Allergenenwetgeving. Je kunt deze vinden op https://allergenen.sho-horeca.nl/. Ook kun je op deze website je eigen allergenenkaart samen stellen.

Is het mogelijk om het huiswerk van de schriftelijke thuisstudie digitaal te versturen?

Ja, het is mogelijk om huiswerk digitaal te versturen.

Zijn de verschillende cursusvarianten qua inhoud gelijk?

Ja, inhoudelijk zijn de cursussen hetzelfde. Alleen de manier waarop je de lesstof tot je neemt is anders. De één vindt het prettig om klassikaal, onder begeleiding van een deskundige docent, de stof door te nemen. De ander neemt de lesstof liever in eigen tijd en eigen tempo door.

Is het mogelijk om twee cursussen tegelijk te volgen?

Ja, dat is geen probleem. Mits de mondelinge cursussen op verschillende data gepland zijn. Bij de schriftelijke cursussen is het geen probleem om tegelijkertijd meerdere cursussen te volgen.
BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.