fbpx

  • Home
  • Nieuws
  • SHO biedt ondernemers gratis hulpmiddelen bij implementeren allergenenwetgeving

SHO biedt ondernemers gratis hulpmiddelen bij implementeren allergenenwetgeving

De nieuwe regelgeving op het gebied van allergenen gaat op 13 december in, maar veel horecaondernemers zijn hier nog lang niet klaar voor. Door het gratis beschikbaar stellen van allergenen-iconen hoopt Stichting Horeca Onderwijs op een uniforme implementatie van de allergenenwetgeving.  Met de gratis iconen en een gratis administratieve tool proberen wij ondernemers een helpende hand te bieden, zodat zij het overzichtelijk en herkenbaar kunnen maken voor consumenten.

Uniforme iconen
De nieuwe Europese wetgeving verplicht aanbieders van voedingsmiddelen om informatie te verstrekken over allergenen in hun producten. In uniformiteit wordt echter niet voorzien. Door iconen van alle typen allergenen op een speciale allergenen-website gratis beschikbaar te stellen, hoopt Stichting Horeca Onderwijs dat dit, op een voor consumenten herkenbare wijze, zal gebeuren.

Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Horeca Onderwijs, legt uit. “Als ieder restaurant andere iconen gaat gebruiken, wordt het voor de consument nog steeds niet duidelijk. Eenvoud en herkenbaarheid zijn belangrijk, dat versnelt de integratie van de nieuwe regels aanzienlijk.”

Administratief hulpmiddel
Ook wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een (eveneens gratis te gebruiken) administratieve tool, die het voor horecaondernemers makkelijker moet maken om allergeneninformatie van hun producten bij te houden.

Stichting Horeca Onderwijs probeert zo alle drempels weg te nemen, voor zowel ondernemers als consumenten. De nieuwe wetgeving moet immers een positieve vorm van informatieverstrekking opleveren, en geen onduidelijke verplichting.

De iconenset van alle 14 allergenen-typen zijn te gratis te downloaden via allergenen.sho-horeca.nl. Op deze website zal eveneens het administratieve hulpmiddel te vinden zijn, zodra deze gereed is.

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.