fbpx

HACCP-Allergenen – E-learning

  • e-learning
  • 245,- excl. btw

Van horecabedrijven wordt geëist dat er volgens de regels van de Hygiënecode en volgens de Allergenendeclaratie wordt gewerkt. Het is wettelijk verplicht om te zorgen voor een optimale hygiëne en voedselveiligheid in je bedrijf. Wil je de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een stap vóór blijven? Volg dan de cursus HACCP-Allergenen. In deze cursus brengen we de theorie van HACCP samen met de theorie van Allergenen, eigenlijk een 2 in 1 dus.

Wat leer je tijdens de cursus HACCP-Allergenen – E-learning?
Door middel van E-learning leer je hoe je met bederfelijke eet- en drinkwaren om moet gaan en hoe je de verplichte Hygiënecode voor de horeca in de praktijk moet toepassen. Ook leer je hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je producten, in je gerechten en in je dranken en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

Hoe werkt de E-learning?
Na inschrijving ontvang je een inlogcode voor het E-learningprogramma en kun je meteen starten met je online studie. Wij maken de theorie begrijpelijk én boeiend voor jou door middel van afbeeldingen en online oefenvragen. Je kunt de E-learning in je eigen tijd en in je eigen tempo volgen.

Wat anderen zeggen
We hebben met elkaar een eenduidige manier gevonden om allergeneninformatie vast te leggen. Zo weet ik zeker dat deze gegevens altijd kloppen. Ook weten we nu exact hoe we om moeten gaan met bederfelijke eet- en drinkwaren en hoe we de HACCP registratieformulieren moeten gebruiken. Om eerlijk te zijn, zaten er best wat eye-openers tussen. Laat de controleurs van de NVWA maar komen.

KlantenVertellen
Beste opleider van Nederland USP's

HACCP-Allergenen – E-learning bij SHO

HACCP wetgeving
Allergenenwetgeving
Bedrijfsbeleid HACCP en Allergenen
Inkoop, ontvangst en opslag van goederen
Bereiding en presentatie van gerechten en/of dranken
Risico’s van voedselbesmetting, voedselintolerantie en voedselallergie
Vermelding en registratie van allergenen
Reinigings- en registratieprocessen

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar eet- en drinkwaren worden bereid en verkocht

Toelatingseisen

Geen vooropleiding nodig

Examen

Aan het einde van de E-learning wordt een toets afgenomen

Diploma/Certificering

SHO Certificaat HACCP-Allergenen

Cursusduur

Je volgt de E-learning in je eigen tijd en in je eigen tempo

Cursusgeld

€ 245,00 inclusief E-learning en certificering, exclusief btw

Geldigheid

Het is wenselijk om de cursus na een aantal jaar te herhalen om je kennis up-to-date te houden

Extra

De cursus HACCP-Allergenen wordt ook klassikaal aangeboden als dagcursus

Veelgestelde vragen

Is de cursus HACCP-Allergenen verplicht?

Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om volgens de regels van de Hygiënecode HACCP te werken en volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert regelmatig controles uit bij horecabedrijven. Wanneer blijkt dat je geen goed HACCP beleid en geen goed Allergenenbeleid voert, kun je als horeca-ondernemer aansprakelijk worden gesteld. Je kunt een hoop problemen voorkomen door de cursus HACCP-Allergenen te volgen waarbij je in 1 dag alle belangrijke punten van de Hygiënecode en de Allergenenwetgeving uitgelegd krijgt en je leert hoe je deze in de praktijk in je eigen bedrijf moet toepassen.

Als je alleen een broodje kroket of een tosti aan je gasten serveert, moet je dan toch volgens de Hygiënecode HACCP werken?

Ja, op het moment dat je met bederfelijke eet- of drinkwaren in aanraking komt, dien je volgens de Hygiënecode HACCP te werken. De HACCP regels zijn dus ook van toepassing op het bereiden en het serveren van een broodje kroket of van een tosti.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of met een voedselintolerantie. Horecabedrijven zijn wettelijk verplicht om hun gasten te informeren over de aanwezigheid van allergene stoffen in de producten, in de gerechten en/of in de dranken die worden aangeboden. Het gaat om 14 belangrijke allergenen die zijn vastgelegd in de Allergenenwetgeving.

Zijn er gratis middelen beschikbaar gerelateerd de aan Allergenenwetgeving?

Ja, Stichting Horeca Onderwijs stelt als extra service een gratis allergenen iconen-set ® beschikbaar. Dit om je te ondersteunen bij de implementatie van de Allergenenwetgeving. Je kunt deze vinden op https://allergenen.sho-horeca.nl/. Ook kun je op deze website je eigen allergenenkaart samen stellen.

Ik heb weinig tijd, zijn er andere manieren om de cursus HACCP-Allergenen te volgen?

Wanneer je geen tijd hebt om de klassikale cursus te volgen, kun je ook kiezen voor de E-learning variant waarbij je vanuit huis studeert.

Zijn de verschillende cursusvarianten qua inhoud gelijk?

Ja, inhoudelijk zijn de cursussen hetzelfde. Alleen de manier waarop je de lesstof tot je neemt is anders. De één vindt het prettig om klassikaal, onder begeleiding van een deskundige docent, de stof door te nemen. De ander neemt de lesstof liever in eigen tijd en eigen tempo door.
BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.