• Home
  • Nieuws
  • Sociale Hygiëne verplicht? Waarom is Sociale Hygiëne nodig?

Waarom is Sociale Hygiëne nodig?

Met een diploma Sociale Hygiëne op zak, waarborg je een veilige en gastvrije omgeving. Na de training heeft de deelnemer kennis over het omgaan met agressie en overmatig alcoholgebruik. Het is zelfs verplicht dat er altijd iemand aanwezig is die een erkend diploma Sociale Hygiene heeft, geregistreerd is in het register van het LSCH en op de vergunning staat. Gastvrijheid en veiligheid staan immers voorop in onze branche!
 

Is Sociale Hygiëne verplicht?

In Nederland moeten horeca-ondernemers en -leidinggevenden verplicht een diploma Sociale Hygiëne hebben. Volgens de Alcoholwet moet tijdens de openingstijden van elk bedrijf waar alcohol wordt geschonken of verkocht, altijd minstens één persoon aanwezig zijn met dit diploma. Deze personen moeten ook op de vergunning vermeld staan.
 

Voor wie is Sociale Hygiëne precies verplicht?

Voor alle horeca en bedrijven waar alcohol wordt geschonken is een diploma Sociale Hygiëne en een alcoholvergunning verplicht. Wij raden echter aan dat iedere horecamedewerker het diploma Sociale Hygiëne behaalt. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan wanneer een gast overlast veroorzaakt. Wij horen van deelnemers vaak dat zij met meer zelfvertrouwen aan het werk gaan en weten hoe ze overlast door alcohol of drugs kunnen de-escaleren.

Ook in elke vereniging, stichting en andere paracommerciële horecabedrijven waar alcohol wordt geschonken of verkocht is het diploma verplicht. Hier moeten minstens twee leidinggevenden of beheerders het diploma Sociale Hygiëne bezitten en op de vergunning vermeld staan.
 

Het verschil tussen restaurants en paracommerciële instellingen zoals (sport)vereningen

Paracommerciële instellingen zijn organisaties die primair een ander doel hebben dan het maken van winst uit de verkoop van eten en drinken. Voorbeelden van paracommerciële instellingen zijn sportclubs, buurthuizen, verenigingen en andere sociale of culturele instellingen. De eisen voor sociale hygiëne voor paracommerciële instellingen verschillen enigszins van die voor commerciële bedrijven zoals restaurants, bars en cafés.

Binnen elke paracommerciële instelling moet tijdens het schenken van alcohol altijd minimaal één persoon aanwezig zijn met kennis van de wet- en regelgeving rondom Sociale Hygiëne. Als er niemand aanwezig is die op de vergunning staat, dan moet iedereen die wel aanwezig is in het bezit zijn van het certificaat van de e-learning Verantwoord alcohol schenken (ook wel IVA genoemd).

Kortom, als je het diploma Sociale Hygiëne hebt en op de vergunning staat, dan kan jij alleen verantwoordelijk zijn voor jouw personeel. Als jij er niet bent, dan moet iedereen het IVA certificaat hebben.
 

Registratie en beheer van het diploma Sociale Hygiëne

Het register voor mensen en bedrijven die in het bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne, wordt beheerd door de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Voor deelnemers die het SVH examen Sociale Hygiëne afleggen – en hiervoor slagen – is het noodzakelijk om zich zelf rechtstreeks in te schrijven in het register. Wij als opleider kunnen dit niet voor je doen. Ga hiervoor naar www.registersocialehygiene.nl en log in met je DigiD. Vul daarna het aanvraagformulier in. Na betaling van de registratiekosten word je registratie in behandeling genomen. Dit duurt doorgaans minder dan 4 weken.
 

Wat gebeurt er als je niet aan je verplichting voldoet?

Als je niet aan de wettelijke verplichtingen voldoet, dan riskeer je boetes en sancties. De alcoholvergunning wordt mogelijk ingetrokken en de horeca gesloten. Naast potentiële juridische consequenties heeft de sluiting en het niet voldoen aan de Sociale Hygiëne voorwaarden, natuurlijk ook een negatieve impact op de reputatie van het bedrijf.

Bij de hoogte van de boete wordt gekeken naar de ernst van de overtreding en of de wetovertreder een kleine ondernemer is (minder dan vijftig werknemers) of een grotere ondernemer is. Verder zijn boetes onderverdeeld in verschillende categorieën, die vervolgens de hoogte van de geldboete bepalen.

Overtredingen (categorie I): Bijvoorbeeld geen leeftijdsgrenzen aangeven bij verkoop van alcohol.

  • € 680,- boete voor kleine ondernemers
  • € 1.360,- boete voor grotere ondernemers

Ernstige overtredingen (categorie II): Bijvoorbeeld geen leidinggevende met het Diploma Sociale Hygiëne aanwezig tijdens openingstijden.

  • € 1.020,- boete voor kleine ondernemers
  • € 2.040,- boete voor grotere ondernemers

Zeer ernstige overtredingen (categorie III): Bijvoorbeeld exploitatie zonder Drank- en Horecavergunning / Alcoholwet.

  • € 1.360,- boete voor kleine ondernemers
  • € 2.720,- boete voor grotere ondernemers

 

Meer weten over onze Sociale Hygiëne cursussen?

Sociale Hygiëne is een essentieel onderdeel van een veilige en gastvrije horeca en werkomgeving. Het diploma is daarom verplicht gesteld om voor een alcoholvergunning in aanmerking te komen. Voldoe je aan de wet- en regelgeving voor Sociale Hygiëne, dan is er te allen tijde iemand aanwezig die in het bezit is van een diploma en is vermeld op de vergunning. Zo kan je adequaat reageren in onveilige situaties. Benieuwd naar de cursussen van SHO? Bekijk hier het aanbod!

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.