fbpx

  • Home
  • Nieuws
  • Welke diploma’s zijn er nu eigenlijk verplicht in de horeca?

Welke diploma’s zijn verplicht in de horeca?

In ieder horecabedrijf zijn er bepaalde diploma’s of certificaten verplicht voor de ondernemer en/of de medewerkers. Stichting Horeca Onderwijs biedt vele praktijkgerichte opleidingen aan om die diploma’s of certificaten te behalen. Hieronder worden de verschillende verplichtingen nader toegelicht.

 

SVH Diploma Sociale Hygiëne

Heb je een bedrijf of organisatie waarin je alcohol schenkt en/of verkoopt dan dien je volgens de Alcoholwet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen. Wist je dat er altijd minimaal één persoon tijdens openingsuren in het bedrijf aanwezig moet zijn die het diploma Sociale Hygiëne heeft? Deze eis geldt níet alleen voor de bedrijfsleider of eigenaar, maar voor iedereen die met zijn/haar naam op de vergunning vermeld staat. Om het SVH diploma snel te behalen bieden wij de Spoedcursus Sociale Hygiëne wekelijks aan. Voldoe aan de wettelijke eisen en voorkom boetes of een eventuele bedrijfssluiting door het volgen van de cursus Sociale Hygiene! Liever thuis studeren? We bieden ook Sociale Hygiene e-learning aan.

 

HACCP certificaat

Op het moment dat je met bederfelijk eet- of drinkwaren in aanraking komt, moet je werken volgens de Hygiënecode HACCP. Ook bier is een bederfelijk voedingsmiddel. Het is voor iedere werkgever wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat alle medewerkers die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren een training of instructie op het gebied van voedselhygiëne gevolgd hebben. Wil je de Voedsel en Waren Autoriteit een stap vóór blijven? Volg dan de cursus Hygiënecode HACCP in slechts één dag!

 

Allergenen certificaat

Iedere horecaondernemer is wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Als je geen goed allergenenbeleid hebt, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument c.q. gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte en niet-verpakte producten die mogelijk een allergische reactie veroorzaken. Je moet bij controle kunnen aantonen dat er voldoende kennis van allergenen in huis is. Tijdens de eendaagse cursus Allergenendeclaratie leer je hoe je je gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

 
We bieden de HACCP en Allergenencursus ook aan als combicursus: haccp-allergenen combi. Je kunt hier kiezen voor de HACCP-allergenen combi elearning of de HACCP-allergenen combi 1-daagse cursus.

 

SVH Diploma Leermeester

Het diploma SVH Leermeester heb je nodig om een erkend leerbedrijf te worden en te blijven. Er moet minimaal één gediplomeerd leermeester binnen je bedrijf werkzaam zijn. Als leermeester ben je onmisbaar voor de ontwikkeling van (jonge) medewerkers in de horeca. Je deelt je kennis en begeleidt je medewerkers, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot vaklieden. Een verantwoordelijke taak. De kwaliteit van jou als leermeester is hierin medebepalend. Na de cursus heb je een goed inzicht in onderstaande werkprocessen, kun je deze toepassen in de praktijk en kan je op voor het SVH Leermeester examen.

 

BHV Diploma voor horeca

Heb je personeel in dienst? Dan ben je volgens de Arbowet verplicht dagelijks tenminste één bedrijfshulpverlener (BHV’er) binnen jouw bedrijf aanwezig te hebben. Dus ook in vakantieperiodes en in het geval van ziekte. De BHV’er is verantwoordelijk voor het bestrijden van een beginnende brand, het verlenen van eerste hulp en het begeleiden van een ontruiming. Meer informatie over deze cursus lees je hier.

BELANGRIJK NIEUWSRegister Sociale Hygiëne

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne gaat pas vanaf 1 juli 2023 open. U kunt nu nog niet inloggen voor herregistratie. Voor meer informatie klik hier.

Wegens de feestdagen zijn wij op 26 en 27 december 2022 gesloten. We wensen jou een fijne kerst toe.